Goedkope keuken kopen zonder aan kwaliteit in te boeten

Een budgetkeuken kopen vereist een bepaalde instelling. Natuurlijk beperk je je dan al door een maximaal budget dat je ervoor over hebt: niet te veel. Een goedkope keuken kopen betekent daarnaast dat je geen hang moet hebben naar overdaad, chique materialen en luxe apparatuur. Overdaad is dan snel een keuken met een eiland of een royale hoekkeuken. Tot chique materialen behoren onder meer een natuurstenen werkblad of design kastengreepjes. En bij luxe apparatuur moet je denken aan een quooker kraan of een gelikte stoomoven. Een goedkope keuken zoeken is zoeken met de instelling dat eenvoud ook mooi kan zijn.

Je keukenproject in harde cijfers

Je maximale budget moet je eerst toewijzen. Want je kunt wel zeggen dat je bijvoorbeeld voor 4.500 euro een goedkope keuken kopen wilt, maar dat is dan niet meteen het bedrag dat je bij de keukenboer kwijt kunt. Eerst moet de oude keuken gesloopt en afgevoerd. De nieuw gekochte keuken moet daarna gemonteerd en aangesloten op de nutsvoorzieningen. Ook daar zijn kosten aan verbonden. 

Soorten kosten

Je keukenbudget van 4.500 euro bestaat eigenlijk uit vier soorten uitgaven:

  • Demontage en afvoer oude keuken: 225 euro (5% van budget)
  • Aanschaf nieuwe keuken 3.150 euro (70% van budget)
  • Montage van nieuwe keuken: 675 euro (15% van budget)
  • Energie- en afvoeraansluitingen: 450 euro (10% van budget)

Een goedkope keuken kopen en er meer geld voor vrijmaken

Vanuit bovenstaande gegevens kun je met een budget van 4.500 euro gaan shoppen naar een goedkope keuken van maximaal 3.150 euro. Er is een omslag te zien van wat mooiere keukens vanaf 4.000 euro. De keuze wordt dan ook groter. Ga je nu besparen op de andere budget onderdelen, dan kun je de aanschafprijs van 3.150 euro wellicht hoger krijgen. De oude keuken zelf met een vriend demonteren en naar de stort brengen, scheelt meteen al 225 euro. En wellicht kun je ook met een stel vrienden het bouwpakket van de nieuwe keuken zelf wel gaan monteren. Ook dat scheelt 675 euro. Leidingwerk en elektricien werk kan beter alsnog wel uitbesteed worden. Maar door zelf actie te ondernemen is je aankoopbudget van de nieuwe keuken nu van 3.150 naar 4.050 euro gestegen!

Een goedkope keuken kopen maar wel een kwalitatieve

Ga je een goedkope keuken kopen, dan hoef je niet vooraf in te gaan leveren op kwaliteit. Je moet alleen wel even de kwaliteit leren herkennen van een keukenopstelling. Er zit namelijk nogal wat kaf onder het koren. Check of de minimale dikte van het plaatmateriaal tenminste 16 mm is; liefst wat meer. Zijn de platen dunner, dan betekent dit dat de keukenscharnieren snel los kunnen raken. Bekijk ook even de zijkanten van de kastjes. Zijn die afgewerkt met fineerbandjes van papier? Dat is slechts nieuws. Kies voor randen die afgewerkt zijn met ABS-kantenband. Controleer ook of de poten wel goed te verstellen zijn. De laden dienen te zijn voorzien van een soft close systeem. Voor het werkblad is het geen probleem dat het van kunststof is; maar kies dan wel voor multiplex en niet voor spaanplaat.

Bestel jouw nieuwe keuken op Keukendepot.nl!